„Бургас – град на Словото” е опит в един пренебрегван, но много важен аспект на гражданствеността – Духа на хората в един град, да бъде постигнато нещо, което бургазлии заслужават – Словесността да стане съществена част от градския ни пейзаж. Бургас е град с много оригинални и много богати традиции в Света на Духа и то на о-Словесения Дух. Откритостта, фриволността, космополитността, тънкото чувство за хумор, естествената демократичност на хора, израсли и трудещи се на брега на морето, възприемчивостта към красотата, възпитана от същото това море, правят Бургас специален град и бургазлията специален човек. Избраните Слова нямат за цел да представят някаква поетическа антология, някакъв компендиум, който да „наставлява” хората или, не дай Боже, да ги „окултурчва”. Идеята е да се впише в пейзажа на всекидневния бургаски живот чрез Посланията, които носи. Това, всъщност, е важното – Послания за красота, истина, свобода, любов, признателност, смисленост, Послания за неща, които честичко забравяме да забележим в забързаното ни ежедневие.

Избраните Слова са структурирани около двадесетина Теми. Темите не са подбирани съобразно някаква теоретична схема. Мисля, че такъв подход не е адекватен на свободолюбивата и иронична бургаска душевност. По-скоро става въпрос за интуитивно „промъкване” в градския ни Свят и „надушване” на опорните му точки. Моля, в случай, че бихте искали да съучаствате в „Града на Словото” да не се стеснявате да предлагате Теми или Фрази, с които да бъде допълвана настоящата платформа.

Само, моля, не забравяйте, че предлаганият на сайта корпус от Фрази не е замислен като някакво единно, систематично четиво, а добива истинския си смисъл чрез една (измежду хилядата) Фраза, която днес си видял да ти се усмихва или намига докато си бързал за работа, за училище, за към къщи и така денят ти е станал по-светъл и по-смислен.

Тук можете да намерите техническите ресурси свързани с инициативата 'Бургас - град на словото'